{ "title": "Hamilelikte Kızamık", "image": "https://www.kizamik.gen.tr/images/hamilelikte-kizamik.jpg", "date": "19.01.2024 19:16:11", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Hamilelikte Kızamık, çocukken geçirildiğinde ömür boyu bağışıklık sağlayan kızamık hastalığı, Robeola virüsünün meydana getirdiği ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Bağışıklığı sağladığından dolayı ve çocukluk döneminde aşıları yapıldığı için hamilelikte bu enfeksiyona çok nadir rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, gebelik döneminde geçirilen kızamık hastalığının bebekte anormal bir duruma neden olduğu saptanamamıştır. Bu hastalık bebeklerin sakat doğmasına veya başka bir anormalliğe neden olmaz. Bazı anne adaylarında enfeksiyon yüksek ateşle ilerlediği için gebelik döneminde düşüşlere ve erken doğuma neden olabilmektedir. Doğuma birkaç gün kala geçirilen kızamık enfeksiyonu ise bebeğin hamilelikte kızamık hastalığını kapma düşüncesiyle hastaya 12 saat içerisinde gamma globulin uygulanır.

Hamilelikte kızamık belirtileri nelerdir?
Hamilelikte kızamık tanısı nasıl konulur?

Anne adayının bu hastalığının tanısı için ilk önce öyküsü alınır ve fiziki muayene yapılır. Doktor boğazda virüslere veya idrar tahlilinde virüslere rastlayarak hastalığın kesin teşhisinin konmasını sağlar. Yapılan kan tahlilleri sonucu hastada trombosit ve lökosit hücreleri azalmıştır. Ayrıca testlerde kızamıkçık hastalığına ait lgM'ye rastlanır.

Hamilelikte kızamık tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın teşhisi yapıldıktan sonra hastalığı önleyici herhangi bir tedavi uygulanamaz. Sadece hamilelikte kızamık hastalığın belirtileri ortadan kaldırılabilir. Ateş düşürücü ilaçlar, eklem ağrısını ve enfeksiyonu önleyici ilaçlar tedavide kullanılır. Bu arada anne adayının bebeği için iyi bir şekilde beslenmesi ve hastalığın bulaşıcılığından korunması önerilir.

Hamilelikte kızamık anne adayını ve bebeğini etkiler mi?

Hamilelik öncesinde bağışıklığı bulunmayan anne adaylarına aşı yapılır ve son 3 ayda hamile kalmamalıdırlar. Hamilelik sırasında aşı yapılamaz çünkü canlı aşıdır. Daha önce kızamık geçirmeyen anne adayları bu hastalığın oluşup oluşmadığını rubeola testi ile öğrenebilirler. Eğer hastalığa bağışıklığınız varsa herhangi bir kızamık enfeksiyonu geçiren kişi ile temasları sonucu herhangi bir bulaşıcı etki göstermez. Eğer kızamık hastalığına anne adayının bağışıklığı oluşmamışsa anne adayına immunoglobulin yapılır. Eğer enfeksiyon doğuma yakın ise anne adayının doğumdan sonra daha büyük bir enfeksiyonla karşılaşması muhtemeldir. Anne adayının kızamık hastalığını geçirmiş olması emzirmede herhangi bir problem yaratmaz. Anne adayı aşısız ise kızamık geçiren biri ile temas sonucu enfeksiyon kapma riskine karşın 6 gün içerisinde bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Çünkü bu durumda annenin aşısının yapılması hem bebeğin hem de annenin sağlığı için çok önemlidir. Hamilelikte kızamık virüsü bebeğe bulaştığında daha fazla probleme yol açacağı için önleminizi erkenden almanız gerekmektedir.
" } ] }