{ "title": "Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır", "image": "https://www.kizamik.gen.tr/images/kizamik-asisi-ne-zaman-yapilir.gif", "date": "20.01.2024 17:28:25", "author": "Kürşad", "article": [ { "article": "
Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır, Kızamık, özel bir virüsle meydana gelen, solunum yoluyla ve hasta ile doğrudan temas sonucu bulaşan, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Kuluçka devresi 8-13 gün arasında değişir. Ortalama 10 gün kadardır. Kızamık virüsüne temas etmek, ayrıca hastalığa karşı vücudun bağışık olmaması, hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Hastanın, ağız veya burun boşluğuna yerleşen mikrop, burada üreyerek, bütün vücuda yayılmaya başlar. Bu mikrop, kana karıştıktan yaklaşık 10 gün sonra hastalığın belirtileri ortaya çıkar. Bu durum hastalığın, 15. Gününe denk gelir. Bundan sonra hastalığın bulaşması azalır. Çünkü, döküntüyle birlikte mikrobun üremesi de azalmıştır. Çoğunlukla kış aylarının sonu ile bahar aylarında görülür. Genelde 3-10 yaşları arasında görülmektedir. Bununla birlikte yetişkinlerde de görülebilmekte ve çocuklara oranla daha ağır seyretmektedir. Aşının kullanılmadığı bölgelerde salgın görülebilmektedir.

Kızamık Aşısı Nasıl Bir Aşıdır?

Kızamık aşısı hastalık yapıcı etkisi azaltılmış olan canlı virüs aşısıdır. Kızamık hastalığına sebep olan mikrop, kişinin ağız içine ve burun boşluğuna yerleşir. Kişinin konuşma, hapşırma, öksürme sırasında çevresine bu kızamık mikrobunu saçması ve çevredeki kişilerin soluk alıp verme esnasında hastalığın mikrobunu havadan kapması şekliyle kızamık hastalığı bulaşır.

Kızamık Aşısı Ne Kadar Güvenilirdir?

Bir çocuk aşılanmadan bir mikroba maruz kalırsa, vücudu o hastalıkla savaşmak için yeterince gücü olmayabilir. Bu yüzden kızamık aşısı, çok güvenilir bir aşıdır. KKK aşısından sonra görülen yan etkilerin büyük çoğunluğu hafiftir (Ateş, döküntü) ve aşının içerisindeki kızamık içeriğine bağlıdır. Aşılar, bulaşıcı hastalıkları önler ve hayat kurtarıcıdırlar. Aşılar kızamık, çiçek, difteri, tetanos gibi çok sık görülen birçok hastalığın kontrol edilmesini sağlarlar.

Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bu aşıyı yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir. En erken dönem bebeklik dönemi 12 aylıkken bu aşının süreci başlar ve 15. Aya kadar yaptırılması gereklidir. Diğer aşısı ise; 4-6 yaş arası dönemde yaptırılmalıdır. Aşı 2 dozdan oluşur ve bağışıklık sistemi bu sayede geliştirilir. Aşı yetişkinlerde ve hamilelik öncesi de uygulanır. Hamileyken tavsiye edilmez. Öncesinde yapılır ve hamilelik döneminde anneyi korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kızamık Aşısı Ne İşe Yarar?

Aşı ile vücuda verilen virüs sayesinde bağışıklık sistemi bu virüse karşı antikor adı verilen koruyucu proteinler üretir ve bu kişi ileriki dönemde bu virüsle karşılaştığı zaman bile hasta olmaz. Kızamık aşısı, deri altındaki yağlı dokuya zerk edilir.

Kızamığın Belirtileri Nelerdir?

1-3. Günler arası; Hafif ya da yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık. Üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri) kızamık için tanı koydurucudur.

4-8. Günler arası; Yüksek ateş (39o-40oC), karakteristik döküntüdür. Döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. Bir süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir.

Kızamığın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastanın 10 gün süreyle kontrol edilmesi gerekir. Ateş düşünceye kadar yatak istirahati lazımdır. Şikâyetlere göre, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılabilir. Bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi verilmemelidir.
" } ] }