{ "title": "Kızamık Nasıl Bulaşır", "image": "https://www.kizamik.gen.tr/images/kizamik-nasil-bulasir.jpg", "date": "19.01.2024 23:26:45", "author": "Gökçe", "article": [ { "article": "
Kızamık Nasıl Bulaşır? Kızamık hastalığı daha çok ilkbahar ve kış aylarının son dönemlerinde ortaya çıkar ve oldukça bulaşıcı özelliği olan bir hastalıktır. Kızamığa yol açan mikrop, hastanın ağız ve burun boşluğuna konumlanır, konumlandıktan 7-10 gün içinde hastalık ortaya çıkar. 7-10 günlük süre kabartıların başlamadan ve başladıktan sonraki aşamasıdır.

Kızamığın bulaşma yolu, konuşma, hapşırma, öksürük ve tükürük gibi nedenlerden dolayı kolayca bulaşabilir. Kızamığa neden olan virüs havada yaklaşık olarak 2 saat canlılığını muhafaza eder. Bu nedenle daha evvel kızamık çıkarmamış erişkin ve çocuklara kızamık mikrobunun buluşma olasılığı çok yüksektir. En çok risk altındaki grup gebeler ve bebeklerdir. Gebe ve bebeklerde kızamık daha tehlikelidir ve ölüm ile sonuçlanabilir. Kızamık hastalığı daha çok çocuklarda görülse de erişkinlerde de görülme olasılığı vardır.

Kızamık virüsüne temas etmek, kişinin bağışıklık sistemi hastalığa karşı bağışıklık kazanmamışsa bu gibi durumlarda da kızamığa yol açabilir. Hastanın ağız ve burun boşluğuna konumlanan mikrop, konumlandığı alanda çoğalarak, tüm vücudu etkisi altına almaya başlar. Mikrop kana temas ettikten yaklaşık 10 gün sonra hastalığa ait şikâyetler ortaya çıkmaya başlar. Şikâyetlerin oluşma süresi 15 gün kadar sürer. Şikâyetler oluşmaya başladıktan sonra hastalığın bulaşma riski azalır. Oluşan döküntü ile beraber, neden olan mikrobun üremesi de yavaşlar.

Kızamık Hastalığında; ilk olarak döküntü oluşmadan önce ateş ve titreme meydana gelir. Daha sonra ağız içinde minik ve beyaz renkli kabarcıklar oluşur. İnatçı bir öksürük hâkim olur. Hastanın gözleri kızarır ve ışığa karşı oldukça hassaslaşır.

Döküntü dönemi başladığında, döküntünün rengi kırmızı olur ve her geçen gün döküntüler büyür. İlk olarak boyun ve yüzde oluşan döküntüler, daha sonra tüm vücuda yayılır. Hasta kendini çok yorgun ve halsiz hisseder. Bu dönemde soğuk algınlığı hâkim olur ve bademcikler şişebilir.
" } ] }