{ "title": "Kızamık Virüsü", "image": "https://www.kizamik.gen.tr/images/kizamik-virusu.JPG", "date": "19.01.2024 03:43:19", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Kızamık Virüsü Nedir; Çoğunlukla kışta ve ilk bahar dönemlerinde ortaya çıkan, ateş ve deride döküntüler ile kendini belli eden, bulaşıcı bir hastalık olan kızamığa neden olan virüse kızamık virüsü denmektedir.

Kızamık virüsü kişiye yerleştiğinde hastanın iş ve okul hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Kızamık virüsü nedeniyle kişi kendisini oldukça yorgun hisseder ve vücut ısısında artış meydana gelir. Kızamık virüsü vücuda yerleştiğinde ve kızamık olarak ortaya çıktığında oldukça tehlikeli bir hastalık haline dönüşmektedir. Ayrıca bazı yan etkiler sonucu farklı hastalıklara da yol açabilir. Kızamık virüsünün yol açtığı kızamık hastalığı özellikle hamilelerde ve bebeklerde oldukça tehlikelidir. Kızamık virüsü çok ciddi etkilere ve hatta ölüme dahi sebep olabilir.

Kızamık Virüsü Nasıl Bulaşır?

Kızamık virüsü çoğunlukla hastaların ağız ve burun mukozalarına, boşluklarına yerleşmektedir. Kızamık virüsü bu bölgelere yerleştikten 1 hafta içerisinde hastalık bulaşıcı hale gelebilir. Bu 1 haftalık süreç, döküntü öncesi ve döküntü başladıktan sonraki dönemdir.

Kızamık virüsü konuşma, hapşırma veya öksürme ile tükürüklerin bulaşması vasıtasıyla yayılır. Kızamık virüsleri havada 2 saat boyunca canlı kalma özelliğine sahiplerdir. Kızamık virüslerinin neden olduğu kızamık hastalığı çocuk hastalığı olarak bilinmesine rağmen, erişkin çağında da kızamığa yakalanmamış olanlar bulunmaktadır. Kızamık bir kez görüldüğünde, vücut bağışıklık kazanacağından dolayı bir daha hastalık tekrarlamaz.

Kızamık Virüsü Neden Bulaşır?

Kişinin bedeninin kızamık virüsüne karşı dirençli ve bağışıklığının olması kızamık virüsü kapmasına neden olmaktadır.

Kızamık Virüsü Bulaştığı Nasıl Anlaşır?

Kızamık virüsü vücuda girdikten sonraki 10. Günde döküntüler başlamadan önce belirtiler ortaya çıkar ve en fazla 3-4 gün sürer. Bu belirtiler;
Döküntülerin başladığı dönemde, döküntüler kırmızılaşmaya ve iyice büyümeye başlar. Kabarır ve sayıları artar. En başta sadece yüzde ve boyunda ortaya çıkan döküntü, daha sonraları gövdeye, kollara ve bacaklara da sıçramaya başlar. Hasta yorgun hisseder ve vücut ısısı yeniden artar. Soğuk algınlığı ve bademciklerde şişmeler sıklıkla görülür.

Bunlardan sonra artık iyileşme dönemi başlar. Döküntüler solmuştur ve düşmeye başlamıştır. Döküntüler iz bırakmazlar. Kişinin eski enerjisi yerine gelir. Soğuk algınlığı biter ve vücut sıcaklığı normale döner.

Kızamık Virüsünün Bulaştığı Nasıl Tespit Edilir?

Kızamık virüsünün bulaşması ile ortaya çıkan kızamıktaki belirtiler, sadece kızamığa özgü olmadığından tespit edilmekte zorluk çekilebilir. Döküntüler başladıktan sonraki dönem tanı için asıl önemli olan kısımdır. Döküntü öncesinde tanı koyabilmek oldukça zordur.

Ayrıca kızamık virüsünün bulaşmasıyla ağızda ortaya çıkan küçük, beyaz yaralar herhangi farklı bir hastalıkta görülmediğinden dolayı hastalığın tanısı için önemli bir bulgudur.

Kızamık Virüsünden Nasıl Korunulur?

Kızamık virüsünün bulaşmasını engellemek amacıyla erken çözüm olarak deri altına bir kızamık aşısı enjekte edilmektedir. Kızamık virüsü bulaşmayan kişilere iki doz şeklinde uygulanmaktadır. İlk doz en erken olarak 1 yaşında, 15. Aya kadar uygulanabilmektedir. İkinci doz ise 4-6 yaşları arasında uygulanmaktadır. Bu iki doz enjekte edilen kızamık aşısından sonra, kızamık virüsünün bulaşmasına karşı %99 oranında korunma sağlanmaktadır. Ayrıca kızamık virüsü aşısı, hamilelik öncesi de uygulanabilmektedir. Ancak hamilelik sırasında kesinlikle uygulanmamalıdır. Kızamık virüsünden korunma aşısının hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Olsa dahi bu yan etkiler oldukça hafif yan etkilerdir.
" } ] }